Над 5 250 души от област Шумен са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите. Близо 82% от всички приети декларации са подадени по електронен път - с персонален идентификационен код (ПИК) 3 008 броя и с електронен подпис 1 304 броя, съобщиха от шуменския офис на НАП.

Към 15 април 2019 г. в офис Шумен са били приети 7 036 декларации за доходите на физически лица и еднолични търговци.

Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април т.г., а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г.

От началото на годината в офис Шумен са издадени 2 003 разрешения за ползване на електронни услуги от НАП – ПИК, като само за месец март от влизането в сила на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, има издадени 635 разрешения, а за първите 14 дена от месец април от получаване на ПИК са се възползвали  382 клиенти.

Издаването на нов ПИК се извършва само в офис на НАП в рамките на няколко минути. От съображения за сигурност, той се дава лично на клиента или на упълномощено от него лице в запечатан плик, защото всички действия извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани. Вече издаден, но забравен или изгубен персонален код може да бъде сменен с обаждане на информационния телефон на НАП 0700 18 700. 

Националната агенция за приходите призовава отново своите клиентите при възможност да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на https://inetdec.nra.bg/ с персонален идентификационен код или електронен подпис. Структурите на НАП продължават да работят и да обслужват клиенти при допълнителни мерки за защита и постоянна дезинфекция на помещенията.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП: https://nap.bg/page?id=762. Информационният център на НАП отговаря на въпроси на клиенти на телефон: 0700 18 700 от 8.30 часа до 18.00 часа в делнични дни, на цена според тарифите на съответния оператор.

ШУМ.БГ