Бездомни кучета най-вероятно са в основата на преминаването на коронавируса COVID-19 към човека, сочи изследване, водено от професор Сюхуа Ся от биологическия департамент на Университета в Отава, пише "Скай".

Според заключенията улични кучета, които са яли прилепи, са приели заразата в червата си. Оттам вирусът се е развил и е преминал при човека.

Хората и бозайниците разчитат на протеин, който им помага да се борят с вируси. При реакцията CpG динуклеотиди насочват имунната система да атакува вируса, за да не се разпространява. Има обаче коронавируси, които успяват да заобиколят защитите на организма, като намаляват CpG, се посочва в изследването.

При проучването професор Ся установила, че COVID-19 и най-близката му разновидност - тази при прилепите, имат най-ниско ниво на CpG. Сходни стойности имат единствено коронавируси при кучетата.

Изследването гласи, че клетъчният рецептор за COVID-19 е "широко разпространен в храносмилателната система на човека". Посочва се, че тук се забелязва връзка и с начина, по който коронавирусът засяга храносмилателната система на бозайниците.

"Тълкуването се потвърждава допълнително от скорошен доклад, според който голяма част от пациентите с COVID-19 също страдат от храносмилателен дискомфорт. Общо 48.5% (от пациентите) са посочили храносмилателен дискомфорт като основно оплакване", се казва в проучването.

Проф. Джеймс Ууд, който ръководи департамента по ветеринарна медицина в Университета в Кеймбридж, не приема заключенията. Според него няма достатъчно данни за доказване на пряка връзка. "Не виждам нищо в този труд в подкрепа на предположенията и съм притеснен, че той е публикуван в Molecular Biology and Evolution. Не смятам, че стопаните на кучета трябва да са притеснени от това проучване."

По-рано Пентагонът обяви, че коронавирусът COVID-19 е с естествен произход.

Дневник