Най-голямото колоездачно състезание в света Тур дьо Франс ще се проведе между 29 август и 20 септември, обявиха организаторите от Amaury Sport Organisation (ASO). Стартът на надпреварата е отложен с два месеца заради пандемията от коронавирус COVID-19.

Обиколката на Франция трябваше да стартира на 27 юни в Ница, но в началото на седмицата президентът Еманюел Макрон удължи извънреднот полоожение в страната до 11 май и съобщи, че масови прояви няма да има до средата на юли.

От ASO потвърдиха, че стартът остава в Ница, а маршрутът, който беше обявен още през октомври, няма да бъде променян.

"В последните седмици бяха водени постоянни разговори с властите в страната, отбори и колоездачи, както и Междунардония колоездачен съюз", съобщиха организаторите.

Тур дьо Франс е от голямо значение за колоездачната индустрия и оцеляването на професионалните отбори, коит се издържат от своите спонсори, зависещи от рекламата и телевизионното излъчване на състезанието.

Междувременно Международният колоездачен съюз (UCI) съобщи и промененията календар за 2020 г. Професионални състезания няма да има поне до 1 юли, а подновяването на надпреварите от Световня тур ще бъде най-рано на 1 август.

Световното първенство в Швейцария остава по план и ще се проведе между 20 и 27 септември. Националните шампионати ще бъдат седмица преди началото на Тура - 22-23 август.

UCI потвърди и провеждането на останалите две големи обиколки - Джиро д'Италия и Вуелта Испания. Обиколката на Италия ще бъде след световното първенство, докато Вуелтата ще бъде последна.

Допълнително ще бъдат обявени датите за петте големи еднодневни класики Милано-Санремо, Обиколка на Ломбардия, Париж-Рубе, Лиеж-Бастон-Лиеж и Обиколка на Фландия.

Дневник