Ветерански организации поискаха от руския президент Владимир Путин да отложи парада за Деня на победата на 9 май в Москва заради коронавируса, предаде агенция ТАСС.

Източници от Министерството на отбраната в Москва и президентството казват за агенция РБК, че е възможно новата дата да е в началото на септември (на 2 септември 1945 г. капитулира Япония и това е краят на войната и в Азия и Тихия океан) или за ноември (тогава ще съвпадне с парада, повтарящ този от 7 ноември 1941 г., след който някои от участниците заминават директно на фронта в Подмосковието).

Решение за отлагането още не е взето, тренировките продължават, а от днес са започнали репетициите на авиацията.

Молбата е отправена в съвместно обръщение до държавния глава, подписано от президента на Руската асоциация на героите Владимир Шаманов и ръководителите на Общоруската обществена организация на ветераните и Общоруската организация на ветераните от Въоръжените сили на Руската федерация Владимир Епифанов и Виктор Ермаков.

"От името на всички ветерански сдружения ви молим да вземете сложно, но - както смятаме - справедливо решение за провеждането на военния парад на друга дата, когато в съответствие с епидемиологичната ситуация парадът няма да се превърне в угроза, а наистина тържество на мира и сигурността за всички участници в него", са казва в обръщението.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков е заявявал, че заради коронавируса се разглеждат различни сценарии за парада. Съветникът му Антон Кобяков вече помоли правителството хора на възраст над 65 години да не бъдат канени, за да не бъдат излагани на опасност.

Кремъл не е оттеглял поканите към представители на десетки държави. Българският президент Румен Радев вече потвърди в телефонен разговор с Путин, че ще присъства на Червения площад за парада. "Разбира се, ситуацията неизбежно се отразява и ние ще се отнесем с разбиране към решенията - каквито и да са те - на задграничните ни партньори", каза Песков.

Дневник