Австрия, която започна да отпуска мерките около пандемията от коронавирус COVID-19, обяви, че ще разреши практикуването на някои спортове, съвместими при социална дистанция. Правителството съобщи, че от 1 май ще могат да се провеждат тенис мачове, както и голф турнири.

Страната реагира бързо след избухването на заразата в Европа и въпреки че затвори ресторанти, театри, училища и посъветва хората да работят от домовете си, позволи карането на велосипед или тичането в парка.

"Индивидуалните спортове, при които няма непосредствен контакт между участниците, ще имат приоритет пред отборните", каза вицеканцлерът Вернер Коглер, който е и министър на спорта.

Сред съоръженията, които вече няма да бъдат ограничени, са лекоатлетически писти, тенис кортове, игрища за голф, конни центрове, стрелбища и други.

До момента в страната има над 14 хиляди заразени и 393 смъртни случая от COVID-19. Във вторник правителството започна да отпуска мерките, след като първоначално имаше недоволство от затварянето на някои паркове.

От следващата седмица около 600 елитни спортисти ще могат да подновят тренировки при засилени мерки за сигурност и спазване на препоръките на здравните власти. Спортният министър дори заговори за подновяване на футболното първенство на Австрия и тестване на всички футболисти.

Консултациите с тенис федерацията са довели до 10 препоръки, които трябва да бъдат спазвани. Сред тях са маркиране на топките, за да не ги докосват двамата тенисисти, както и определено поведение при мрежата.

Освен това страната се готви да приеме и старт във Формула 1 през юли. Коглер обясни пред репортери, че правителството не е против състезание без публика, каквито са плановете засега.

Първите девет за старта за сезона във Формула 1 бяха отложени, като се очаква скоро това да бъде обявено и за Гран при на Франция.

Надпреварата на пистата в Шпилберг е на 5 юли.

"Всичко е възможно, тъй като, ако няма публика, на пистата ще има общо около 1000 души, включвайки в тях всички служители на отборите и екипа, който е отговорен за телевизионното излъчване. По-важно е да се реши проблемът с пътуването", коментира Коглер.

Дневник