Между свалянето на мерките за социална дистанция трябва да има поне две седмици, за да може ефектът да бъде преценен адекватно, предупредиха от Световната здравна организация. "Скорост, мащаб и безпристрастност трябва да са водещите принципи" при решението кои мерки са необходими.

Всяка държава трябва да въведе всеобхватни мерки за обществено здраве, за да поддържа устойчиво ниско ниво на заразяване и да се подготви да реагира бързо на евентуално разпространение.

"За да се намали рискът от ново разпространение, мерките трябва да се вдигат поетапно, стъпка по стъпка, като се прави оценка на епидемиологичните рискове и социоикономическите ползи от вдигането на ограниченията на различните работни места, образователни институции и социални дейности", гласят препоръките на СЗО.

"В идеалния случай ще има поне две седмици (във връзка с инкубационния период на COVID-19) между всяка фаза от прехода. Това ще дава достатъчно време да се прецени рискът от ново избухване на заразата и да се отговори адекватно".

Дневник