Ограниченията за социално дистанциране и редица икономически и обществени дейности остават в сила поне до 3 май включително.

Това съобщи германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от медии в страната и "Ройтерс", след разговори с премиерите на 16-те провинции в страната.

Думите ѝ означават, че разхлабването няма да започне от понеделник, както се смяташе за възможно. Причината е, че не може да се обяви пълен успех, а само известен, в справянето с коронавируса.

Тъкмо строгите мерки обаче са помогнали да удържи германската здравна система и мерките за социално дистанциране трябва да продължат, каза Меркел.

По-рано тази седмица учени, на които бе възложено становище за ограниченията, подкрепиха поетапното отваряне.

Публичните събития се отлагат за дълго

Меркел добави, че от 4 май ще могат да се видят първите признаци - ще започне отварянето на училища. За някои провинции обаче и това няма да е окончателният момент - в Бавария ще стане едва след 11 май.

Все пак ще има някои мерки и преди тази дата - например магазини с площ до 800 кв. м ще могат да заработят другата седмица. Това се отнася и за фризьорските салони. Ще се ограничи обаче броят на хората, които могат да са вътре едновременно.

Някои строги правила в страната обаче ще останат в сила дълго. Големите публични събития се отлагат най-рано за края на лятото или началото на есента, тъй като ще са забранени до 31 август. Засега няма да се разрешават и религиозни събития. По този и други въпроси решенията ще се взимат в зависимост как се развива ситуацията с коронавируса, изтъкна канцлерът.

В. "Зюддойче цайтунг" пише, че Берлин и провинциите смятат да въведат "изрична" препоръка за носене на маски в магазините и градския транспорт.

Меркел благодари на гражданите, които са "променили живота си" и се въздържат от контакти - не защото правителството иска да въвежда рестрикции, а за да помогне.

Дневник