Мнозина биха завидели на 12-годишния Джулио Джовани за учебното му място - с идилична гледка, в недокоснат от човека район с хълмове, лозя и маслинови гори под тосканското слънце.

Той обаче би предпочел да се включва в часовете по интернет от къщи - както се налага да правят и неговите съученици заради блокадата в Италия. Живописното място под дърво, на 1.5 км от дома му, е най-близкото с интернет, разказва "Ройтерс".

"В дните, когато имам уроци, нося от къщи маса, столче и чантата си с таблет и всички книги, които ми трябват, а след това с мама идваме тук в колата," каза Джулио в сряда, за щастие слънчева с лек бриз. Майка му го кара извън малкото тосканско градче Сканзано всеки ден - телефонната линия у дома не работи от месеци и там няма сигнал за мобилен телефон.

"И така за участие в неговите уроци трябва да дойдем тук, където поне можем да хванем интернет," каза тя. Обясни, че използва мобилния си телефон като мобилна гореща точка.

"Приготвихме всичко и сме готови за уроците си," каза Джулио. "Предпочитам да съм в училище, защото поне там съм с приятели. Тук мога да ги видя, но само през екрана. Там поне бих ги видял лично."

Майка му каза, че предприема съдебни действия срещу телефонната компания, тъй като им отнема толкова време, за да оправят линията у дома. Дотогава тя ще продължи да кара Джулио до мястото, където, докато другите може да се изкушат да се насладят на великолепието на природата, той натиска приложението за "класната стая" на таблета си и започва учебния си ден.

Дневник