Някои врагове на НАТО могат да се опитат да използват икономическия спад като възможност за инвестиции в ключови индустрии и структури.

За това предупреди генералният секретар Йенс Столтенберг след видеоконференция на министрите на отбраната от страните членки.

    „Това на свой ред може да засегне дългосрочната ни сигурност и способността ни за справяне със следващата криза, когато тя дойде“, допълни той.

И заключи, че геополитическите ефекти на пандемията от коронавирус могат да бъдат значителни.

Подобно предупреждение преди близо месец отправи и председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В специално видеообръщение на 25 март тя призова правителствата на страните членки на ЕС да опазят ключовите европейски компании от закупуване отвън или от влияние, които би могло да подкопае сигурността и обществения ред в Съюза.

Според Столтенберг заплахите за сигурността не са намалели с разпространението на COVID-19, а точно обратното. И потенциалните врагове на пакта биха могли да се възползват от ситуацията в свой собствен интерес.

Кризата може да окуражи терористичните групи. Сигурността в Афганистан и Ирак е крехка. И сме свидетели на нарастваща руска военна активност.

Същевременно досега силите на НАТО са извършили над 100 полета в подкрепа на граждански действия срещу разпространяването на коронавируса. Осигурени са 25 полеви болници с общо близо 25 000 легла. Превозени са над 4000 здравни работници.

Йенс Столтенберг призова всички членки на алианса да съобщят с какви възможности разполагат, за да се включат в тези усилия. /Момчил Инджов

Клуб Z