Починалите от COVID-19 в Швеция вече са над 1200, надминавайки с много и броят, и сравнителните стойности спрямо скандинавските ѝ съседи. Това са 118 души на милион - в Дания този параметър е 55 на милион души, а във Финландия - 13. И двете държави наложиха строги мерки рано, докато Швеция само препоръча на гражданите си да спазват дистанция и да работят от вкъщи, но не затвори образователните институции, ресторантите и магазините.

Андерш Валенщен, зам.-главният епидемиолог на Швеция, коментира, че броят на новозаразени намалява и е "внимателно оптимистичен", че пикът наближава. Проучванията на общественото мнение показват, че шведите като цяло подкрепят стратегията на правителството. Близо 50% от шведите работят от у дома, а движението по улиците е с около 70% по-малко от обичайното. Но се появяват все повече критики. Те идват предимно от родители и учители, които настояват за затваряне на училищата, защото там не може да се спазва необходимата дистанция, а учениците, в чието домакинство има болен човек, нямат право да отсъстват от часове, ако те самите нямат симптоми.

САЩ записаха вчера нов мрачен рекорд от 2569 смъртни случая от новия коронавирус за 24 часа. Това е най-големият брой жертви, регистриран от която и да е страна в света за едно денонощие, показват данни на университета "Джонс Хопкинс", предаде Франс прес.

Тези 2569 смъртни случая са регистрирани от 20,30 часа във вторник до 20,30 часа вчера. Така общият брой на жертвите на COVID-19 в САЩ става 28 326.

Заразените в страната са над 637 000. Направени са досега 3,2 милиона теста.
 

Броят на заразените с коронавирус в Южна Корея се увеличи с 22 души за последното денонощие и достигна 10 613. Това съобщи днес Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство, предаде ТАСС.

Това е най-малкият брой нови случаи от 20 февруари. От 22 нови заразени 11 са лица, пристигнали от чужбина. За последните 24 часа са починали четирима пациенти. Общият брой на леталните изходи достигна 229.

За същия период от болници са изписани 141 пациенти. От началото на заразата в страната са излекувани 7757 души. 

Дневник