"Никой не беше готов" за кризата с коронавируса, но е вярно и че "мнозина не бяха насреща когато трябваше, а Италия имаше нужда от протегнатата им ръка от самото начало." Това заяви по време на дебат в Европарламента председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Италия бе първият европейски епицентър на заразата, преди тя да засегне тежко и други страни като Испания, Франция и Великобритания. Германия регистрира повече случаи от последните две, но сравнително малко от тях са смъртни. Тази седмица италианските жертви станаха 20 хил., а премиерът Джузепе Конте предупреди, че липсата на коордиринана европейска реакция на пандемията би довела до "Провал" на ЕС.

С молба към Италия да приеме "най-искрените" извинения на Европейската комисия Фон дер Лайен каза, че тези думи означават нещо, ако "променят поведението".

"Истината е, че не мина много време, преди всички да разберат, че трябва да се пазим едни други, за да защитим и себе си," продължи председателят на Еврокомисията. Истина е и че сега Европа стана пулсиращото сърце на солидарността в света... където парамедици от Полша и доктори от Румъния спасяват животи в Италия. Където респиратори от Германия дават възможност за живот в Испания. Където болници в Чехия лекуват болните от Франция."

Същевременно "твърде много" разочароваха Италия, изтъкна Фон дер Лайен, без да назовава конкретни страни.

"Корабът майка на възстановяването"

В хода на споровете за единен европейски отговор на кризата обаче се открои съпротивата на Нидерландия, Австрия, Финландия и Германия срещу емитирането на общ дълг в еврозоната, за каквото настояваше Италия, чието финансово състояние не бе добро и преди сегашната криза. "Коронаоблигациите" така и не влязоха в окончателното решение, прието от финансовите министри на ЕС миналата седмица.

Фон дер Лайен обаче върна дебата към европейския бюджет, за който все още няма консенсус (отчасти заради огромната дупка, оставена след напускането на Великобритания) и разговорите за който ще продължат и в идните седмици, а фокусът на многогодишната финансова рамка ще е върху последиците от COVID-19 поне в първите няколко години.

"Имаме само един инструмент, на който се доверяват страните - членки, който вече съществува... прозрачен е и е проверен от времето. И този инструмент е европейският бюджет. Европейският бюджет е корабът майка на възстановяването," каза Фон дер Лайен, определяла в предишни свои коментари бъдещия евробюджет като "план Маршал за Европа".

Италианският външен министър Луиджи ди Майо приветства извинението, нарече го важно и добави, че е време за още солидарност и кураж.

Дневник