Луис Сепулведа, едно от големите имена в чилийската литература от втората половина на миналия век насам, почина от коронавирус в Испания, съобщиха медии в страната.

Сепулведа, на 70 години, бе сред първите диагностицирани в Испания, където живееше от 1997 г. насам.

Освен като писател и журналист Сепулведа ще бъде запомнен със страстния си политически ангажимент. През 70-те години на миналия век е сред най-изтъкнатите противници на диктатора Аугусто Пиночет, известно време е задържан след извършения от него преврат през 1973 г. През 1977 г. напуска страната, обикаля Латинска Америка, а две години по-късно вече е в Никарагуа, където става част от по-късно победилата революция на сандинистите.

След това заминава за Германия, а няколко години по-късно започва работа за "Грийнпийс" - обикаля света на един от техните кораби. Слиза от него през 1988 г. и скоро идва международният му триумф - през 1989 г., когато излиза първата му книга, "Старецът, който четеше любовни романи". Тя е вдъхновена от опита му с народите шуар в Перу и Еквадор, сред които прекарва известно време, след като напуска Чили.

В България са преведени много от творбите му, включително "Старецът, който четеше любовни романи", "Патагония експрес", "Историята на една чайка и на котарака, който я научи да лети" и други.

Дневник