Още 5.25 млн. американци са потърсили помощ като безработни миналата седмица, с което общият брой на хората, изгубили работата си в САЩ през последните 4 седмици, надхвърли 21 милиона.

Това са с огромна преднина най-лошите данни, откакто се води статистика.

В седмицата, приключила на 4 април, кандидатствалите за помощ безработни бяха 6.6 милиона.

Тези данни вероятно не отразяват реалността, тъй като страната е блокирана заради пандемията от коронавируса. Има прогнози, според които безработицата ще достигне 20% още през този месец.

Допитване на "Ройтерс" пред обявяването на данните сочеше очаквания за 5.105 млн. нови безработни, макар че имаше и мрачни прогнози за 8 милиона.

В сряда в САЩ бе отчетен рекорден срив в търговските продажби през март и най-голямото намаление на фабричното производство от 1946 г. насам. Икономисти смятат, че САЩ вече са в рецесия и че свиването на икономиката през първото тримесечие е най-бързото от Втората световна война насам.

Прогноза на "Голдман Сакс" сочи, че до края на месец май още 20 млн. американци ще изгубят работата си.

"Скоростта, с която изчезват работни места, подхожда повече на природно бедствие, отколкото на типична рецесия", коментира Данте Дентонио, икономист в Moody's Analytics. Според него безработните през април може да се окажат 10-20 пъти повече от тези, освободени през март.

Дневник