Руският президент Владимир Путин реши да отложи парада на 9 май за Деня на победата, предаде РИА "Новости".

Решението се очакваше, след като организации на ветераните писаха на държавния глава с молба да вземе такова решение заради коронавируса SARS-CoV-2, причиняващ COVID-19.

Путин е поръчал всички мероприятия, свързани с Деня на победата, включително шествието на Безсмъртния полк, да се отложат заради увеличаващите се случаи. В решението му се споменава, че те ще се състоят тази година, но не се посочва дата.

Рискът от заболяването не позволява подготовката на събитията за 9 май, смята Путин. Случаите в Русия са почти 28 хил по данни от тази сутрин, като само днес новите заразени са 3448 души.

По-рано като възможни алтернативи се споменаха в началото на септември (на 2 септември 1945 г. капитулира Япония и това е краят на войната и в Азия и Тихия океан) или за ноември (тогава ще съвпадне с парада, повтарящ този от 7 ноември 1941 г., след който някои от участниците заминават директно на фронта в Подмосковието).

Парадът и шествието на Безсмъртния полк са основно събитие в Русия при управлението на Путин, а тази година се отбелязва 75-годишнината от Великата отечествена война и победата на СССР, която Москва отбелязва на 9 май.

Дневник