Великобритания удължи мерките за справяне с коронавируса с поне 3 седмици, предадоха "Гардиън" и Би Би Си.

"Стъпка по стъпка планът ни за действие цели да забави разпространението на коронавируса така, че по-малко хора да имат нужда от хоспитализация във всеки един момент," каза външният министър Доминик Рааб. Не може да се разхлабват мерки в тези "опасни и деликатни времена".

На Рааб премиерът Борис Джонсън, макар и изписан от болницата след заразяването си с коронавируса, възложи да даде днешния брифинг. След хоспитализацията на Джонсън му бе възложено да замества министър-председателя.

Рааб съобщи, че в момента починалите в болници британци, заразени с COVID-19, са 13 729 души. Това са жертвте само сред хоспитализираните - смята се, че още много са в домове за възрастни.

Мерките действително са строги, но вече "отидохме твърде далеч" и не може да става дума за отказване, а и има светлина в края на тунела, предава думите му "Гардиън".

В зависимост как се развие ситуацията с броя на заразените и починалите правителството е готово да преразгледа отделни мерки - да подсили някои и да разхлаби други - но не би било правилно да се предвижда отсега какви решения ще се вземат в следващите няколко седмици, продължи външният министър.

Блокадата бе обявена за пръв път в средата на март.

Дневник