Днес е Велики, или Разпети, петък - денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставен огромен камък, а входът се пази от охрана.

На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (от църковнославянски - страданията) на Исус Христос. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символ на величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните. Неслучайно именно в този ден от Страстната седмица постът е особено строг - църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода.

На Велики петък, когато Спасителят умира, през деня не се служи Света литургия. Изнася се Христовата плащаница, в която тялото му е било завито след свалянето от кръста. Преди началото на службата в средата на храма се издига "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницата - парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта Христови.

В наши дни плащаницата обикновено се поставя на маса и православните християни минават под нея. За църковния ритуал това действие има стойност на поклон пред гроба Господен, а за народната традиция - на надежда за здраве.

Тази година, заради опасността от разпространение на коронавируса в страната, на миряните няма да е позволено да минават под масата, а поклонението пред Христовата плащаница ще става без тя да се целува и докосва - само с прекръстване и поклон. Свещениците пък няма да раздават цветя и здравец, както е традицията на този ден.

Вечерта се извършва Опелото Христово, на което се съпреживява смъртта му.

Църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България. По настояване на Светия синод църквите ще останат отворени и в тях ще текат служби, но влизането трябва да става при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от два метра и да носят маски. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо. Богослуженията на Разпети петък в храма "Св. Ал. Невски" - от 8 ч. и от 18 ч., могат да бъдат проследени онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква.

Дневник