Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че е време да се рестартира икономиката на САЩ, пострадала и застинала от епидемията от коронавируса, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

На пресконференция в Белия дом Тръмп поясни, че рестартирането на страната ще стане на етапи, щат по щат и на базата на проверяеми данни, за да се избегне нова вълна от зарази.

САЩ регистрираха над 660 хил. случая на зараза с новия коронавирус и над 32 хил. заразени починаха, но бяха отчетени признаци за забавяне на епидемията, по-специално в щата Ню Йорк, който е най-силно засегнатият в страната.

Тръмп не може сам да отвори САЩ - решението е в ръцете на губернаторите на отделните щати. Президентът настояваше, че 1 май е напълно реалистична дата за връщане на американците на работа, но в снощното изявление този срок отсъства, а само бяха отправени препоръки за отваряне. Преди няколко дни главният здравен експерт на Белия дом Антъни Фаучи каза, че 1 май е "малко прекалено оптимистичен" срок, а снощи Тръмп се задоволи да препоръча разхлабване в някои щати през април.

Не всички щати са обявили срокове за отваряне. Губернатори като този Ню Йорк (епицентъра на COVID-19) Андрю Куомо заяви, че жителите ще трябва да останат по домовете до 15 май, а в Мичиган, където починаха най-малко 1700 души, имаше протест, след като губернаторът обяви, че рестрикциите ще бъдат удължени.

Да "потеглят отново" още утре

На базата на последните данни нашият екип от експерти е съгласен, че можем да започнем следващия етап от нашата война, който ние наричаме: "Да отворим Америка отново", заяви Тръмп. Той увери, че този процес ще бъде осъществен по един безопасен, структуриран и много отговорен начин.

Тръмп разясни, че отделните щати ще възприемат поетапен подход при разрешаването на американците да се върнат на работа, ако условията го позволяват. Щатските губернатори ще имат властта да дефинират своя "подход по мярка" в зависимост от ситуацията в съответните щати и ако е нужно някои щати да останат затворени, то те ще останат, каза Тръмп. Той припомни, че в щати като Монтана, Северна Дакота или Уайоминг, които са пощадени от пандемията, нещата са много по-различни от Ню Йорк и от Ню Джърси, които са най-засегнати.

Според Тръмп някои щати биха могли да "потеглят отново" буквално още утре. Не отваряме всичко наведнъж, а предпазливо, стъпка по стъпка, поясни Тръмп, говорейки за цялата страна. Президентът каза, че според американските експерти пикът на заразата е преминал в САЩ и че кривата е изравнена. Тръмп допълни, че на 30 процента от територията на страната за последните 7 дни не е имало нови случаи на зараза с коронавируса. Той добави, че затваряне на всичко в национален план не е устойчиво дълготрайно решение.

Социалната дистанция ще остане

Президентът предупреди, че ако големи сектори от икономиката останат затворени, това ще има големи негативни последици, включително върху здравеопазването. За да опазим здравето на нашите граждани, ние трябва да съхраним и здравеопазването и функционирането на нашата икономика. В дългосрочна перспектива едното без другото е невъзможно. За да доставим продоволствия и медицински пособия, ни е нужна работеща икономика. И ние искаме тя отново да заработи, много много скоро. И именно това ще стане, подчерта Тръмп.

Но социалната дистанция и стриктната хигиена ще останат част от живота за известно време, допълни той. Президентът освен това увери, че властите ще са бдителни, за да не допуснат вирусът да се върне от чужбина. Американският вицепрезидент Майк Пенс пък каза, че до края на април над 5 милиона американци ще бъдат тествани за коронавируса, предаде "Ройтерс".

Препоръките предвиждат три фази. Но преди задействането на трите фази на рестартиране, щатите и регионите трябва да отговарят на няколко критерия. Първият критерий е в рамките на 14-дневен период да има траектория надолу на документираните случаи на Ковид-19 и прилагане на устойчива програма за тестване на здравните работници, които са изложени на риск. Друг критерий е траектория надолу да има и при грипоподобните заболявания в рамките на 14-дневен период. Трето предварително условие е болниците да имат достатъчно предпазни средства за персонала и достатъчно легла, апарати за обдишване и други нужни пособия за лекуване на всички пациенти.

Трите фази

Тогава може да се мине към фаза едно, която препоръчва училищата и други детски заведения да остават затворени. Баровете също ще останат затворени. Но театрите, църквите, спортните зали ще могат да отворят врати, като спазват стриктни протоколи за физическа дистанция. При тази първа фаза уязвимите хора като например възрастните или тези със здравни проблеми ще трябва да не излизат. Лицата, които ще могат да излизат, ще трябва да избягват събирането в групи от над 10 души на места, които не предоставят условия за подходящата физическа дистанция. Във фаза едно се препоръчва и намаляване на несъществените пътувания.

Фаза две препоръчва подновяване на несъществените пътувания, но уязвимите хора отново трябва да си останат у дома. При тази фаза ще трябва да се избягват събиранията на над 50 души, ако не се спазва подходящата физическа дистанция. Работодателите ще трябва да продължат да насърчават дистанционната работа и да затворят общите работни площи, където има вероятност от струпване на хора, или да въведат протоколи за умерена социална дистанция. При тази фаза училищата и детските центрове ще могат да отворят врати. Баровете също, но като не допускат хората да се задържат там задълго, ако е възможно.

При трета фаза уязвимите хора вече ще могат да излизат, но като спазват физическа дистанция. Ще се подновят визитите в старческите домове и свижданията в болниците, но на високорисковите хора се препоръчва да намалят времето, прекарвано на места с много хора. Работниците ще се върнат без ограничения на работните си места. Няма конкретни срокове и график за преминаване от една в друга фаза.

Дневник