Футболният шампион "Лудогорец" е кандидатствал за подкрепа от държавата по схемата 60/40 за подпомагане на бизнеса, обяви изпълнителният директор на клуба Ангел Петричев. По думите му преди дни ръководството е представило пред собствениците Кирил и Георги Домусчиеви въведените вътрешни антикризисни мерки, включващи намаляването на заплатите на футболистите с 30%.

"Лудогорец" обяви в сайта си, че Домусчиеви са наредили да бъдат дарени 111 хил. лева за осигуряване на храна на крайно нуждаещи се в Лудогорието. Клубът поясни, че това ще са пари, получени по схемата 60/40.

Въпреки че в информацията се казва, че предстои клубът да бъде одобрен, Петричев заяви, че очаква парите да постъпят следващата седмица. В сайта си шампионите уточняват, че изплащането на заплатите на футболистите остава ангажимент на клуба и не засяга правителствената програма 60/40.

"Мисля, че футболните клубове попадат в обхвата на тази програма (60/40), тъй като дейността на всички тях е блокирана. Те просто не работят и техните служители също. Едно важно условие, за да участваш, е да бъдеш изряден данъкоплатец", заяви Петричев в сутрешния блок на "Нова".

По думите му за миналата година "Лудогорец" е платил за данъци и осигуровки близо 6.5 милиона лева, а за тази - над 2 милиона.

Петричев каза, че оперативната дейност на клуба е силно засегната заради извънредното положение. Футболните мачове в България спряха на 13 март.

Кирил Домусчиев беше един от първите приети за лечение българи от COVID-19. Новината за положителния му резултат беше съобщена на 17 март, а седем дни по-късно той обяви, че е излекуван. Малко след това бизнесменът, който е собственик на "Нова телевизия" и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, заяви, че и медиите трябва да бъдат включени в правителствената програма за подкрепа.

Дневник