Макрон винаги има планове, но за пръв път е необичайно колеблив. "Всички се впускаме в немислимото", казва той в интервю за "Файненшъл таймс", от което вестникът публикува избрани моменти. "Не зная дали сме в началото и ли средата на кризата, никой не знае. Има много несигурност и това трябва да ни носи смирение,"

В разговора с видеовръзка Макрон нарича кризата с коронавируса "дълбок антропологичен шок". "Спряхме половината планета, за да спасим животи, и няма прецеденти в историята ни. Но това ще промени естеството на глобализацията, с която живяхме в последните 40 години. Впечатлението ни беше, че вече няма граници" и "истинските успехи" на бързото придвижване и трупане на печалби свалиха Берлинската стена и тоталитарни режими, помогнаха и на мнозина да се справят с бедността, но в последните години насърчиха неравенството в развитите държави, продължава президентът. "И беше ясно, че този вид глобализация достигаше края на цикъла, подкопаваше демокрацията."

Попитан дали кризата е извадила на показ слабостите на западните демокрации пред авторитарните държави като Китай, президентът изключва да има място за сравнение между държавите, където информацията тече свободно, и тези, в които истината се потиска.

Макрон отказа да приеме и решението на някои демокрации да изоставят свободата. "Някои страни в Европа го правят", са думите на Макрон, с които той вероятно има предвид решението на унгарския премиер Виктор Орбан да управлява с укази. "Не можем да приемем това. Не може да изоставиш своята ДНК заради това, че има здравна криза."

Според него както съюзът, така и еврото ще са под заплаха, ако богатите държави като Германия и Нидерландия не показват повече солидарност със засегнатите от пандемията страни от Южна Европа. Подобно поведение (свързано със споровете за емитиране на общ дълг) дава глас на популистите. "Когато имигранти пристигнат в страните ви, ви казват да ги задържите. Когато имате епидемия, ви казват да се справите с нея. О, много са добри. Подкрепят Европа, когато тя означава да изнесат при вас стоките, които произвеждат. Те са "за" Европа, когато означава трудовата ви сила да дойде и да произвежда автомобилите, които вече не правим у нас. Но не подкрепят Европа, когато тя означава споделяне на бремето", преразказва Макрон аргументите на популистите.

COVID-19 същевременно може да даде на Макрон възможност да покаже, че опитва да "очовечи" капитализма, след като забави редица реформи още преди коронавируса на фона на обвиненията, че той, бивш инвестиционен банкер, е президент на богатите, пише "Файненшъл таймс". Според него кризата може да сложи край на "хиперфинансиализирания" свят, да спаси планетата от щетите на глобалното затопляне и да подсили френския и европейския "икономически суверенитет" в сектори като батерии за електромобили, а сега и медицинско оборудване и медикаменти, където зависимостта от Китай е прекалена.

Хората осъзнават, че "никой няма да се поколебае да направи много дълбоки, брутални избори, ако трябва да се спасяват животи", казва Макрон.

Климатичният риск изглежда далечен, докато засяга Африка и тихоокеанския регион, но "когато ви достигне, е време да се събудите"; същото бе с коронавируса - респираторните проблеми винаги изглеждаха далечни, защото "винаги спираха в Азия".

Дневник