Американската космическа агенция НАСА финансира куп нови проекти в програмата си за иновации чрез "нетрадиционни" идеи и една от тях е изграждането на телескоп на обратната страна на Луната.

Това съобщиха специализирани издания. Обратната страна на Луната често бива наричана "тъмна", защото не може да се види от Земята. Изследванията на космоса от точка, разположена там, далеч от причинени от човека смущения като радиоинтерференция и от земната атмосфера, са изкушение за учените.

Телескопът, който се предлага от авторите на единия финансиран проект - Lunar Crater Radio Telescope - би улеснил в огромна степен изследванията, отбелязва изследователят Сатпарши Бандиопадхяй. Не е възможно да се изследва Вселената с вълни с дължина над 10 м или честоти под 30 мегахерца от базирани на Земята апарати, защото йоносферата на планетата отразява тези сигнали, продължава той.

Въпросният апарат, чиято целесъобразност ще бъде изследвана с грант за 125 хил. долара, би бил поставен в кратер, широк от 3 до 5 км. Това би бил най-големият телескоп със запълнена апертура (ползващ само една чиния за събиране на данни) - с диаметър 1 км, и би бил монтиран от роботите на НАСА DuAxel, продължава Бандиопадхяй пред технологичния сайт Gizmodo.

В програмата Innovative Advanced Concepts (NIAC) Program, която по принцип търси радикално футуристични идеи - сред предложенията до космическата агенция бяха изследвания на океана под повърхността на Европа (спътника на Юпитер) и използване на антиматерия за забавяне на космически кораби, пътуващи към екзопланетата Проксима Кентавър Б.

Конкретният проект може да е дори ключов момент в търсенето на извънземен разум, смята Даниел Оберхаус от сп. Wired.

Междувременно Китай вече има собствен радиотелескоп на обратната страна на Луната, но възможностите му са значително под тези на LCTR (ако подкрепяният от НАСА проект бъде изграден).

Дневник