Футболът да разгледа възможността мачовете да се подновят с условието играчите да носят маски. Това заяви водещият белгийски вирусолог Марк ван Ранст, който е съветник на местното правителство.

"Това е вариант, който може да бъде обмислен", каза специалистът пред "Соар", цитиран от испанския спортен всекидневник "Ас".

Футболът почти навсякъде по света е спрян заради пандемията от коронавирус. Ръководствата на ФИФА, УЕФА и националните федерации разглеждат възможностите за подновяване на първенствата.

"Разбира се не става дума за хирургически маски, защото те са напълно неподходящи. В интернет има маски срещу мръсния въздух и те могат да се ползват в американския футбол и колоезденето. По-удобни са", заяви Ван Ранст.

Белгиецът беше в основата на решението за обявяване на края на сезона в местното първенство, което беше посрещнато с неодобрение от УЕФА. "Имам усещането, че УЕФА започва да вижда, че този сезон вече не е възможно да се играе футбол. Трябва да сме честни - масовите събития като футболните мачове и музикалните фестивали, които ще бъдат възобновени", посочи вирусологът.

Въвеждането на маски за футболистите би било новост. В срядата на март играчите на бразилския "Гремио" излязоха на терена за мача със "Сао Луиш" с маски в знак на протест срещу властите в Порто Алегре, където по това време вече имаше пет случая на заразени с коронавирус.

Дневник