Всеки ден по света се изпращат 18 млн. имейл измами, свързани с COVID-19, обяви американският технологичен гигант "Гугъл", предаде Би Би Си.

Бум на фишинг атаките се наблюдава заради коронавируса, а престъпници опитват да изиграят потребители, за да разкрият лични данни, продължава съобщението. Това е голяма част от над 100 млн. фишинг мейла, които се изпращат дневно.

Вирусът може вече да е най-голямата тема на измамите в историята, казва "Гугъл", чиято имейл услуга Gmail се ползва от 1.5 млрд. души по света.

В някои от мейлите измамниците се преструват, че са представители на организации като Световната здравна организация (или национални институции), в опит да накарат получателите да изтеглят софтуер или да даряват за фалшиви каузи, или да излъжат, че са представляват агенции, на които правителства са възложили да отпускат помощи зарази вируса.

Инструментите на "Гугъл" с машинно самообучение блокират над 99.9% от тези мейли, продължава "Гугъл".

Появяват се и други инструменти. Например приложение за "Андроид", което твърди, че проследява разпространението на вируса, но вместо това заразява телефона и иска плащане за възстановяване на услугите.

Дневник