Вече повече от месец феновете на спорта са лишени от възможността да се наслаждават на любимото си хоби. Пандемията парализира света, но за един спорт сезонът продължава при спазване на всички мерки за социална дистанция.

Тайното оръжие на дартса е, че за да се състезаваш срещу някого, не е необходимо да заставате един до друг. Спортът се опитва да се приспособи към ситуацията и да привлече вниманието с провеждането на турнир от вкъщи, който започна в петък.

Три дартса, разстояние от 2.36 м до целта, воля за победа, някои известни лица и това са сред малкото познати неща за привържениците на дартса.

Без препълнени барове и скандиращи фенове всяка вечер в продължение на 32 дни 16 състезатели, разпределени в групи, ще се борят за класиране в елиминациите на турнира. Участниците се свързват по "Скайп", като всеки разполага камерата си между себе си и мишената. Състезателите съобщават постигнатия резултат, а двубоите преминават с коментар на живо и са безплатни за гледане в сайта на PDC.

"Всеки просто иска да продължи да играе дартс. Определено го правя, защото всички забелязват дартса в момента", казва Фалън Шерък, която направи фурор на световното първенството с две победи при мъжете.


Според нея най-трудно е от техническа гледна точка, защото липсата на бърз интернет е пречка към желаещите да играят. Това разбра шотландецът Гари Андерсън, който не беше допуснат да участва в турнира... заради бавния си интернет.

Сред участниците е световният шампион Питър Райт, който с колоритния си образ често привлича вниманието. Шотландецът, който впечатлява с цветната си прическа, излезе за първите мачове с изрисувани върху главата си инициали на Националната здравна служба в знак на подкрепа към медиците.

Райт определи мачовете у дома за странни, тъй като липсва голямата сцена, напрежението и атмосферата, която феновете създават.

"Приемаме турнира сериозно. Дано онези хора, които не са гледали дартс преди, да се насладят и може би ще си вземат дъска и ще започнат да играят", заяви Райт.

Атмосферата обикновено е това, което привлича хората към спорта, като организаторите от PDC трябва да намерят решение как да компенсират този проблем. Все пак пред дартса се открива уникална възможност да уловят интереса, като предложат спорт на живо, който почти липсва по време на извънредното положение.

Дневник