арламентът на Естония прие нов закон, който разрешава работници от страни извън ЕС, които загубят работата си в периода на кризата, причинена от коронавируса, да бъдат принудени да напуснат естонската територия, предаде "Ройтерс". Парламентът прие закона на управляващата трипартийна коалиция с 54 на 40 гласа.

Най-много чуждестранни работници в Естония идват от Украйна, Русия, Беларус, САЩ и Индия. Президентът Керсти Калюлайд трябва да одобри закона през следващите 14 дни, за да влезе в сила.

Най-голямата парламентарна група, опозиционната Партия на реформите, гласува срещу законодателството. Браншови и работодателски организациим силно се противопоставиха на плана, но управляващите подчертаха, че той ще позволи да има повече свободни работни места за естонците.

Зависимата от износа икономика на Естония бе засегната тежко от коронавируса. Централната банка на страната прогнозира спад от 14 процента на брутния вътрешен продукт тази година, ако ограниченията заради пандемията продължат до август. Очаква се безработицата да се увеличи от 4.5 процента до 10-13 процента към края на годината. Страната с население 1.3 милиона души е отчела досега 1500 случая на COVID-19, от които 43 с летален изход./ БТА

Дневник