На 23 януари Сингапур регистрира първия случай на коронавирус - китайски турист, един от хилядите, пристигнали за китайската Нова година. До края на февруари няма драстични ограничения, докато не се разбира, че има заразени без връзка с китайци или без да са посещавали Китай. Два месеца - до 21 март, няма смъртен случай.

Страната е сочена като пример за решителни и ефективни мерки. На 7 април е въведен режим на строга изолация, който ще продължи до 4 май. В помощ на икономиката са отделени суми, равни на 12% от БВП.

И после нещо се случва. За по-малко от 2 седмици Сингапур се превръща в страната с най-много заразени в Югоизточна Азия.

Само в понеделник, 20 април, официално има 1426 нови случая, във вторник - още 1111 до общо 9125 заразени, след което ограниченията са удължени до 1 юни.

Как е възможно някой да пропусне нещо толкова важно точно тук?

Градът-държава, в който законите се спазват под заплахата от особено строги наказания, бе изкарал хиляди служители да следят за нарушаване на самоизолацията. Започва се с предупреждение, но наказанието за второ провинение е глоба до 6440 евро и до половин година затвор. За рецидивистите тя наближава на третия път 13 хиляди евро и една година затвор.

Отговорът е банален - в Сингапур сред 5.7 милиона души население има "невидими" хора.

Докато се грижат за сингапурците и авиациония трафик, властите са забравили за 300 хиляди сезонни работници, натъпкани като сардели в общежития. Днес 75% от заразените са концентрирани на тези места, където туристи - а и мнозина местни жители - не стъпват. От новите случаи сингапурците са само около 1-2 процента, всичко останало са гастарбайтери.

Под карантина са поставени поне 19 общежития, но вече е късно, защото такава мярка превръща комплексите в инкубатори за нови и нови хиляди случаи. Само в едно от тях - на компанията S11, заразаните са близо 2000, предимно бедни мъже, дошли от Бангладеш, Индия, Мянмар и Китай и понякога работещи за 13 евро на ден. Те живеят по 12-20 в една стая и ползват общи бани, тоалетни и кухни.

В началото на правителствените мерки бяха спрени полетите до Китай, Япония, Южна Корея, разследвания отведоха до огнище на зараза на бизнес среща в хотел Grand Hyatt (един от участниците се оказва отлетял за Франция), бързо започнаха да никнат термокамери, завръщащите се от чужбина бяха поставяне под карантина за две седмици в хотели и бе изградена система за проследяване движението на хората през смартфоните им. Но малко от тези мерки покриваха мигрантите.

S11 рекламира обектите си като "най-евтините общежития в Сингапур". В този в Пунггол на площ, колкото 8 фуболни игрища живеят 14 000 гастарбайтери, разказват местните медии.

В града има 43 такива комплекса за 200 000 работници, други около 1200 бивши предприятия са преоборудвани за още 95 000 души, а останалите са по разни временни места за живеене, често до строителни обекти.

Националната програма за раздаване на медицински маски не обхващаше общежитията. Лекарите бяха задължени да обслужват точно определени болници, за да не разнасят заразата, но това попречи на много медици да работят като доброволци и да помагат на някои чуждестранни работници от тези общности.
Такава е клиниката на благотворителната организация HealthServe, в която лекари и сестри идват като доброволци, но трябваше рязко да ограничи 90% от дейностите си след 7 февруари и нареждането медиците да работят само на определени места. В обекта на HealthServe консултация струва 5 евро, а в държавна клиника - 6 пъти повече. Ако не беше затворила кабинетите си, тази организация вероятно щеше по-рано да засече болните мигранти.

В петък властите заговориха да настанят оздравелите работници на закотвени круизни кораби в каюти със собствен санитарен възел, вместо да ги връщат в блокираните общежития.

Някои такива случаи вече са местени в общински жилища, военни бази и индустриални кораби. Два кораба на Genting Cruise Lines, които може да приемат до 2000 души, се проверяват от борда по туризма за подходяща вентилационна система, протоколи за сигурност и мерки за контрол на инфекция.

Но медии припомнят, че именно круизни кораби бяха критични точки в началото на пандемията. Diamond Princess, например, бе закотвен срещу японския бряг в продължение на близо месец и на борда му се заразиха над 700 души.

Дневник