Туристическият сезон в Гърция може да бъде спасен поне отчасти тази година, но "здравните паспорти" са вариант за допускане на гости по суша, море и въздух. Това каза ресорният министър Хари Теохарис пред телевизия "Скай", цитиран от гръцки медии.

Такъв метод би дал възможност на властите да знаят здравния статус на туристите; най-голямото предизвикателство ще е да се реши "кой и как да влиза" в Гърция. Първо обаче трябва страните в ЕС да постигнат съгласие за практиките за "безопасно влизане", каза още Теохарис.

Решението още не е взето, но би могло да се приложи още това лято. В момента Теохарис очаква оценка от здравни експерти в страната за начина, по който би могла да се осъществи "реалистично" подобна идея.

От юли до септември

Каквото и да се реши, туристическият сезон вероятно ще е доста ограничен тази година - от юли до септември.

"Може да има известно търсене през октомври и може би дори ноември", но това може да е тема на обсъждане едва след като основните въпроси бъдат решени. Не се очакват и гости от по-далечни дестинации като Съединените щати и Азия, продължи министърът.

Първо обаче е необходимо да се вземе окончателно решение за отваряне на хотелите по крайбрежието. Не е изключенето забраната за работата им, която в момента е в сила до 30 април, да бъде удължена.

Според Теохарис гръцката туристическа индустрия очаква спад между 50 (в най-добрия случай) и 75% тази година.

Дневник