Информационна линия в помощ на пациентите с хронични заболявания в условията на извънредното положение заради коронавируса започва от днес. Инициативата е на Националната пациентска организация, а за нея съобщи председателят на организацията д-р Станимир Хасърджиев по време на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб. Дейността е съгласувана с щаба и срещна одобрението му. 

На номер 0800 14 515 пациенти с хронични заболявания ще могат да получат информация и консултация от специалисти по ендокринология, кардиология, онкология, инфекциозни болести и др. Пациентите ще могат да се свържат и с психолог.

Телефонната линия е отворена всеки работен ден от 9 до 18 ч., съобщиха от Националната пациентска организация.

Д-р Хасърджиев подчерта, че инициативата е насочена към пациенти с хронични заболявания, а не към спешни случаи. Идеята й е да помага на болни с диагноза, различна от коронавирус. Причината - въпреки че от 21 април се възстановява дейността на кабинетите, медицинските центрове и болниците за планиран прием и лечение, все още достъпът до лекарска помощ е по-затруднен, отколкото във времена без епидемиологичен риск. 

Засега по план телефонът ще работи с пациенти до края на май. За пациенти, при които има нужда от консултация по документи или преглед на резултати от изследвания, инициативата осигурява възможност за пряка връзка с лекарите във виртуален здравен кабинет.

    "Информационната линия гарантира достъпа до здравна информация и навременно информиране на хората с хронични заболявания в условията на извънредно положение, без да отменя консултацията с техния лекуващ лекар", казват още от Националната пациентска организация.

От организацията ще обсъждат и още мерки за намаляване на здравните рискове за пациентите с хронични заболявания в условията на риск заради коронавируса. Като целта е "да предпазим най-уязвимите от тази инфекция", подчерта д-р Хасърджиев.

В информационния портал на Националната пациентска организация могат да се намерят подробности за кампанията.

    "През следващите месеци към хронично болните ще трябват допълнителни мерки, дори и извън извънредно положение. И вероятно тази нужда ще продължи и след края на извънредното положение - например до намирането на ваксина срещу коронавируса", допусна д-р Хасърджиев по време на брифинга днес.

Клуб Z