Носенето на маски ще стане задължително в цяла Германия като мярка срещу коронавируса. Германците ще трябва да покриват лицата си, возейки се в градския транспорт, а в почти всички провинции - и по време на пазаруване, съобщава Би Би Си.

Новите правила ще влязат в сила в повечето провинции от понеделник, след като минат през местните парламенти.

Видът маска не е изрично уточнен - премиерът на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман заяви, че медицинските маски трябва да се пазят за здравните работници, докато обикновените хора могат да закрият лицето си с шал или платнена маска.

Миналата седмица канцлерът Ангела Меркел силно препоръча носенето на маски, докато обявяваше облекчаване на мерките за социална изолация. 145 хил. са заразените в страната, а починалите - 4879, показвт последните данни на института "Роберт Кох". Федералният институт за ваксинациите позволи днес евентуална ваксина да бъде тествана върху хора.

Австрия също направи маските задължителни по време на пазаруване, а Швейцария например обяви днес, че гражданите ѝ няма да са длъжни да ги носят. От началото на заразата Световната здравна организация напомня, че само болните и полагащите грижи за болни трябва да носят маски. Изследванията показват, че те не са толкова ефективни в превенцията както миенето на ръцете и създават у носещите ги фалшиво усещане за сигурност.

Дневник