Смъртни случаи сложиха край на тестовете на използвания срещу малария хлорохин върху пациенти, заразени с COVID-19, в Бразилия, пише "Дойче веле".

Общо 11 са смъртните случаи при опита да се приложи известният в последните седмици хлорохин като възможно средство за лечение, докато не се появи ваксина. Установено е, че предозиране с медикамента резохин, съдържащ хлорохин, може да доведе и до сърдечна аритмия при някои пациенти - особено ако са по-възрастни, а именно такъв е случаят при голяма част от заразените с COVID-19. Предстоят изследвания, които трябва да покажат дали предозирането е било резултат от небрежност или умишлено.

Изследвания на хлорохина по-рано бяха показали във Франция и Китай, че тази съставка спира разпространението на коронавируса в тялото. В резултат бразилското правителство реши да финансира изследване с 440 пациенти. От тях до момента на прекратяване са участвали 81 пациенти, от които половината получавали по 450 милиграма два пъти дневно за общо пет дни, другата половина - дози от 600 милиграма за 10 дни. Липсата на плацебо група (която не е получавала хлорохин) не дава възможност да се установи каква част от смъртните случаи са причинени от тази съставка.

Американският президент Доналд Тръмп многократно е изтъквал - а според някои експерти преувеличавал - ползите от хидроксиклорохина, активната съставка на хлорохина. Здравните регулатори обаче тепърва ще преценяват дали действително е удачен за лечение на COVID-19.

Хидроксихлорохинът обаче не дава желаните резултати и в САЩ, отбелязва "Ройтерс". При експериментално лечение в болници, където са настанени заразени ветерани, е имало повече смъртни случаи при лекувани с него, отколкото при хората, които не са получавали дози, обясняват изследователите.

Макар това изследване да не е строго научен експеримент в лабораторни условия, при 368 пациенти, върху които са правени тестове, е най-големият опит до момента за използването на медикамента. Изследването, финансирано от Националния здравен институт и университета във Вирджиния, сочи, че 28% от получилите хидроксихлорохин заедно със стандартното лечение са починали, при 11% от тези, които са били лекувани само с обичайни средства.

Дневник