Роджър Федерер заговори за обединение между женския и мъжкия тенис. Според швейцареца сега е подходящият момент да се създаде единна организация, която да ръководи професионалните турнири при двата пола.

В момента женският тенис се управлява от Женската тенис асоциация (WTA), а мъжкият - от Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП).

Думите на Федерер дойдоха в "Туитър", като той получи подкрепа от Рафаел Надал и Били Джийн Кинг.

"Чудя се... само аз ли си смятам, че сега е моментът мъжкият и женският тенис да се обединят и да излязат като едно цяло? Не говоря за сливане на състезания на корта, а за обединение на двете ръководни тела (ATP и WTA), които управляват професионалните турове за мъже и жени", написа Федерер.

"Както знаеш от нашите разговори, напълно съм съгласен, че би било прекрасно да излезем от тази световна криза с обединението на женския и мъжкия тенис е една обща организация", отвърна Надал.

Носителката на 12 титли от Големия шлем Кинг посочи, че говори за подобна идея от 70-те години на миналия век. "WTA сама за себе си винаги е било План В. Радвам се, че сме на една вълна. Нека го направим", написа американката.

В света на тениса съществува и друга голяма организация - Международната федерация по тенис.

В момента мачове почти не се играят заради пандемията от коронавирус. Това поставя в риск бъдещето на по-ниско поставените тенисисти, чиито приходи са силно засегнати. Наскоро се появи твърдение, че Федерер Надал и Новак Джокович застават зад идея за създаване на фонд, който да подпомогне финансово ниско класираните състезатели.

Дневник