Президентът на САЩ подписа заповед, с която забранява издаването за 60 дни на разрешения за постоянно пребиваване на чужденци в страната (известни също като зелени карти), но остави доста изключения в обещанието си от началото на седмицата, че напълно ще спре имиграцията, за да защити работните места на американците.

Режимът ще действа 60 дни, след което Доналд Тръмп може да го удължи. Но не е съвсем ясно как ще бъде прилаган той, след като и в момента заради изолирането на визовия и конслски персонал тези служби не работят. Освен това е много вероятно решението на президента да бъде обжалвано пред съда.

По данни на вашингтонския Migration Policy Institute заповедта блокира издаването на над 20 хиляди зелени карти месечно

Няма да се позволява постоянно пребиваване на базата на работа и семейни връзки, но това не важи за работници с временни визи, каквито са идващите от чужбина за работа в земеделието или квалифицираните служители с виза H-1B, използвана особено често в ИТ сектора.

Лекари, медицински сестри и специалисти от здравеопазването също са изключени от забраната. Тя няма да действа и за професионалисти от "съществени" сектори, които идват в страната за борба с коронавируса.

Изключение има и за имигрантите, кандидатстващи за виза EB-5, която е за инвеститори в американски проекти, създаващи или запазващи работни места в САЩ.

Няма да може да се кандидатства на основание семейни връзки с гражданин на САЩ, ако този гражданин в момента е извън страната. Тук изключението е за съпрузи/съпруги на американци и за деца под 21 години, които не са сключили брак.

"За да защитя нашите велики американски работници, току що подписах президентска заповед за временно супсендиране на имиграцията в САЩ", заяви президентът на пресконференция тази нощ. "Това ще гарантира, че безработните американци ще са първи на опашката за работа, когато икономиката ни отново заработи", допълни той. По дуите му заповедта е такава, че "да защити нашите здравни ресурси в името на американските пациенти", пострадали от коронавируса. Поне 821 000 американци са заразени и над 46 000 от тях починаха, сочат изчисления на "Ройтерс".

Критици на президентската заповед казват, че тя е по-скоро предизборен ход, насочен към запазване на подкрепата за Тръмп от симпатизантите му и поддържащите неговия призив "Америка на първо място". Други, като Майкъл Клеменс от Центъра за глобално развитие във Вашингтон, посочват, че ще бадът засегнати важни посред пандемията и карантината сектори, наемащи доста имигранти или техни роднини. Той изброява преработката на храни, складовата дейност, транспорта, грижите за възрастни и деца, комуникации и технологии.

Решението на Тръмп има сериозно основание предвид експлозията на безработица, заличила за броени седмици най-продължителния ръст на заетостта и всички работни места, създадени след кризата от 2009 г.

За последните 5 седмици за помощи за безработни са кандидатствали рекордните 26 милиона американци. "Американската икономика губи работници с темпо и в мащаби, които са невиждани. Все едно, че природно бедствие е връхлетяло цялата страна", коментира Скот Андерсън, главен икономист в Bank of the West в Сан Франциско.

Днес трябва да бъдат публикувани новите данни и прогнозите са, че още 4.2 милиона души (макар да има очаквания и за 5.5 млн.) са станали безработни в седмицата, приключила миналата събота, 18 април. Ако се потвърди, това ще е намаляване на темпото спрямо 5.245 млн. безработни американци от предходната седмица, но все пак са данни, абсолютно немислими преди по-малко от 2 месеца.

От средата на март насам без работа са останали 16% от американците в трудоспособна възраст. Ръстът на заетостта, започнал през септември 2010 г., създаде 22 млн. работни места, но от февруари 26.2 млн. души са декларирали, че са без работа. Трайно не намират работа рекордните 16.5 млн. души (данните са към 11 април), а има подозрение, че част от забавянето на темпото е заради историческите 2.3 трилиона долара федерална помощ под хормата на кредити за дребния бизнес. Това ще се промени, когато бизнесът поднови работа, но не всеки ще си върне предишното място.

Дневник