Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще обсъдят днес във видеоконференция въпросите за постепенно облекчаване на мерките, наложени заради епидемията от COVID-19, както и за подкрепа на икономиката, пострадала от новата криза.
 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за преодоляване на различията на фона на споровете дали икономиката да бъде подкрепена с нов общ дълг, или да бъде създаден фонд към следващия многогодишен бюджет на ЕС, предаде БТА.

Предвижда се Европейският съвет да обсъди предложението на Еврогрупата за икономически мерки за 540 милиарда евро, които да влязат в сила най-късно на 1 юни. Европейската комисия ще предложи промени в бюджетните планове за следващите седем години.

Берлин увеличава велоалеите си на фона на пандемията

В същото време властите на германската столица заделят временни допълнителни велоалеи в отговор на призивите за по-безопасно каране на колело по берлинските улици в периода на пандемията въпреки гнева на много шофьори, предаде Асошиейтед прес.

Мярката трябва да помогне на хората да се придвижват из града, без да се налага да използват обществения транспорт, където спазването на социална дистанция може да се окаже трудно.

Сега се разчертават километри нови велоалеи, които и без това са били планирани в по-дългосрочен план, посочва Феликс Вайсбрих, който надзирава планирането на улиците в берлинския район "Фридрихсхайн-Кройцберг".

Според любители на велосипедите епидемията изглежда е насърчила градската администрация да прескочи обичайната бюрокрация, която нормално би забавила процеса с години.

Някои шофьори обаче реагираха гневно на тази инициатива, тъй като новите велоалеи са за сметка на ленти, използвани обикновено за паркиране на коли, макар наблизо да има и платени паркоместа.

Берлин следва примера на градове като Богота, Будапеща и Ванкувър, които вече заделиха по-голяма част от улиците си за велосипедисти в периода на пандемията.

Нежеланието да се намират в близост с непознати допринесе много хора да се откажат от обществения транспорт и да издухат прахта от старите си колелета. Лекарите също препоръчват физическите упражнения на открито за засилване на имунната система.

Германците освен това от идната седмица ще трябва задължително да покриват лицата си с маски в обществения транспорт и в много магазини.

Предвижда се участниците в заседанието да обсъдят подхода за овладяване на епидемията. Мишел призова в навечерието на срещата да започне подготовка за постепенна отмяна на ограниченията, наложени за пресичане на разпространението на заразата.

Дир.бг