МОСВ отпуска 700 хил. кубични метра вода от яз. „Тича“ за напояване през април. Това е записано в издадена вчера заповед на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Разрешеното количество за миналия април бе с 1/3 повече - 1 милион кубика.

В същата заповед на министъра се уточнява, че земеделските производители от района са входирали писмо в Министерството на земеделието, храните и водите с настояване за 1,500 млн.куб.м вода, с които да се напояват 2400 дка насаждения.

От МОСВ посочват, че това искане не може да се изпълни, заради ниското ниво на язовира, който единствен не е увеличил обема си при пролетното пълноводие. Общото количество вода пък, която може да се вземе от язовира за месеца е 3,820 млн. куб.м., като в тях, освен за напояване, са включени и 2,200 млн.куб.м. за питейно-битови нужди на Шумен и Велики Преслав, 0,700 млн.куб.м. за Търговище и 0,220 млн.куб.м. за екологичното равновесие на р. Камчия.

От МОСВ допълниха, че за да намали потреблението на водни количества от яз. „Тича“, “Напоителни системи” ЕАД, което стопанисва язовира, е предприело действия и за включване на алтернативен водоизточник за напояване. Дружеството е подало заявление в Басейнова дирекция “Черноморски район” за издаване на разрешително за ползване на яз. „Шумен“ с цел напояване.

Според данните на МОСВ към 22 април завиреното количество вода в яз. "Тича" е 160,959 млн. куб.м. Към 1-ви април наличният обем бе 163,069 млн.куб.м. Язовирът може да се ползва докато падне под 40 млн.куб.м.

ШУМ.БГ