Днес започва първият процес в Германия за предполагаеми престъпления срещу човечеството в Сирия, предаде "Ройтерс". Бивши представители на сирийските сили за сигурност ще бъдат съдени по редица обвинения, включително мъчения и сексуално насилие.

Активисти приветстват процеса като първа стъпка към въздаването на правосъдие за хилядите сирийци, които твърдят, че са били измъчвани от властите, след като опитите за създаване на международен трибунал за Сирия се провалиха, отбелязва "Ройтерс". "Произволните арести и мъченията са главното оръжие, използвано от режима на (президента Башар ал) Асад, за да всява страх сред сирийците и да потиска тяхното желание за демокрация и справедливост", каза правозащитникът Ануар ал Буни. Той твърди, че е бил държан в затвор край сирийската столица Дамаск от главния обвиняем по процеса, който ще започне в Кобленц днес. "Това дело ще сложи край на имунитета на престъпниците в Сирия - от човека начело до режима надолу по веригата", изрази увереност Буни.

Сирийското правителство редовно отхвърля обвиненията за мъчения и извънсъдебни убийства по време на започналия преди повече от осем години конфликт, в който загинаха стотици хиляди хора. Сирийските власти и държавни медии не са споменавали предстоящия процес в Германия, отбелязва "Ройтерс". Адвокатите на двамата подсъдими не разкриват как ще пледират техните клиенти.

Германската прокуратура се позова на законодателство за т.нар. универсална юрисдикция, за да повдигне обвинения в престъпления срещу човечеството, извършени в друга държава. Главният подсъдим, представен само като Ануар Р., е бивш служител на сирийското разузнаване. Повдигнати са му обвинения за 58 убийства в затвор близо до Дамаск, където през 2011 и 2012 г. са били подложени на мъчения най-малко 4000 опозиционни активисти. Мъжът ръководел разпитите, преди да напусне Сирия през 2012 г. Той пристигнал в Германия през 2014 г.

На втория подсъдим, представен като Еяд А., на 43 години, са повдигнати обвинения в подпомагане на измъчването на най-малко 30 опозиционни активисти, арестувани след протест срещу Асад през 2011 г. Той пристигнал в Германия през април 2018 г.

Опитите на западните сили да създадат международен трибунал за Сирия са блокирани в Съвета за сигурност на ООН от Русия и Китай. Сирия освен това не е подписала Римския статут, с който е учреден Международният наказателен съд. Активисти и оцелели от мъчения се надяват процесът в Кобленц да проправи пътя за подобни дела в други европейски държави като Норвегия, които имат закони за универсална юрисдикция и в които се смята, че живеят бивши служители на сирийските сили за сигурност, отбелязва "Ройтерс".

Дневник