Германия все още е в началото на пандемията и ще трябва да живее дълго с коронавируса, причиняващ COVID-19.

Това каза германският канцлер Ангела Меркел дни след като авторитетният вирусологичен институт Роберт Кох съобщи за относително овладяване на заразата.

"Не минаваме през финалната фаза на пандемията, а все още сме в началото," каза Меркел пред Бундестага, предаде "Ройтерс". "Спечелихме време" за укрепване на здравната система, каза още канцлерът.

Меркел допълни, че налагането на ограничения е едно от тежките решения, които е взимала. Не е възможно обаче завръщане към нормалния живот за момента, така че те трябва да продължат още известно време (миналата седмица бе съобщено, че разхлабването ще започне в началото на май).

Някои провинции междувременно започнаха премахване на ограниченията, отваряйки пътя за връщане в училищата и облекчения за отваряне на търговски обекти. Меркел обаче отправи критики, без да назовава провинциите поименно. В някои от тях разхлабването "ми се струва много рязко - за да не кажа прекалено рязко."

Германия трябва да е готова да плаща повече

По думите ѝ Германия и ЕС полагат сериозни усилия, за преодолеят зависимостта си от страни като Китай за набавяне на защитни облекла и средства. Същевременно само успешното сътрудничество на европейско ниво гарантира, че ще има резултати на национално.

Часове преди видеоконферентната среща на европейските лидери днес Меркел заяви и че Германия трябва да се подготви за повече плащания в европейския бюджет и той трябва да включва програма, която а подпомогне икономическото възстановяване в следващите две години.

"Консултациите ни днес няма да дадат подробности или да вземат решение за степента, но вече е сигурно едно: трябва да сме подготвени в духа на солидарността - за ограничен период от влеме - да правим много различни, много по-големи вноски в бюджета на ЕС," каза Меркел.

Дневник