Мачовете в Бундеслигата могат да бъдат подновени на 9 май при зелена светлина от германското правителство. Това стана ясно след проведен конферентен разговор между клубовете и ръководството на Германската професионална лига (DFL).

Президентът на Лигата Кристиан Зайферт декларира готовността на всички страни да подновят шампионата. Мачовете ще се играят пред празни трибуни, а от DFL и клубовете се подписват под обща декларация.

Хигиенните мерки включват на мачовете в Първа Бундеслига да има максимум 322 души на и около стадиона, като в тази бройка влизат техническите лица от телевизиите, които предават мачовете. Във Втора Бундеслига максималният допустим брой хора е 270.

Всяка седмица играчите ще бъдат тествани за COVID-19. По думите на Зайферт за тази цел ще бъдат нужни 25 хиляди теста. "Футболът ще изразходи по-малко от един процент от наличните тестове в Германия".

"Наясно сме, че нещата не са в наши ръце. Ние можем да предложим само рамка, която се надяваме правителството да одобри. Наш приоритет е завършване на сезон 2019-20, но дори и това да не стане Бундеслигата не трябва да бъде под заплаха", добави още Зайферт.

Той обяви, че 7.5 милиона евро, осигурени от "Борусия" (Дортмунд), "Байерн" (Мюнхен), "Лайпциг" и "Байер" (Леверкузен) ще бъдат преведени на тимове от трета дивизия и женската Бундеслига.

По-рано през деня от DFL обявиха, че са постигнали договорка с всички телевизии, които излъчват мачовете от Бундеслигата без една, дължимите пари по договора за тв правата, да бъдат изплатени на клубовете.

По този начин от Лигата искат да гарантират, че клубовете няма да бъдат засегнати от кризата с коронавируса.

"Това е голям успех, имайки предвид, че в останалите страни имат големи затруднения в тези преговори".

Бундеслигата беше последното от големите първенства, което обяви че спира заради коронавируса. Това се случи на 13 март.

Дневник