Ултраси на "Левски" са задържани за нападението на журналиста Слави Ангелов при днешната акция на полицията. По информация на Би Ти Ви задържани са общо седем души в кварталите "Подуяне" и "Бенковски", а четирима от тях са ММА бойци.

По информация на Би Ти Ви сред задържаните са Павел Георгиев, Любомир Делев и Даниел Илиев. Всички те са част от фен фракцията на "Левски" "София-Запад". Те са сред тарторите на фенската фракция на сините и предвождаха шествието при последното дерби на сините с ЦСКА през февруари.

При акцията главният прокурор Иван Гешев обяви, че задържаните са част от "престъпна група за силови действия и нанасяне на телесни повреди". "Един от случаите, който се разследва е и нападениет над Слави Ангелов", каза Гешев.

Главният редактор на "168 часа" Слави Ангелов беше нападнат пребит пред дома си на 17 март. Още тогава се появи версия за нападение от футболни хулигани.

По информация на БНТ физическите извършители на нападението са Любомир Делев и Павел Георгиев. Останалите от задържаните са посредници. Групата е била следена повече от месец, като двамата нападатели са разпознати на записи от охранителни камери.

По непотвърдена информация задържаните са заподозрени и за побоя над служителя на "Левски" Цветан Вълчев. Той беше нападнат до стадион "Георги Аспарухов" на 21 август 2019 г.

Кои са задържаните

Около 20 часа във "Фейсбук" страница на Даниел Илиев се появи опровержение, че той е сред задържаните. "Името ми беше забъркано в грозен инцидент, свързан с побой над журналиста Слави Ангелов, към който нямам никакво отношение. Никога не съм твърдял, че съм светец, но не приемам да бъда сочен с пръст за неща, които не съм вършил, колкото и удобно да е това за някои. Да, в миналото живота ми не е бил лесен, но това не ме прави престъпник", пише в страницата на Илиев.

"Участвам в битки, но го правя само в залата".

Даниел Илиев е на 27 години, като е професионален ММА и кикбокс състезател. В интервю той обяснява, че се занимава професионално с това от 2013 г. Той е считан за един от най-добрите кикбоксьори в България и носител на Европейския пояс на KGP (Kickboxing Grand Prix).

Профилите на Илиев в социалните мрежи показват, че той е провеждал тренировъчни лагери в Нидерландия и Тайланд, където се готвят елитните спортисти.

На 20 декември 2019 г. Илиев се изправи в мач срещу Деян Топалски. Срещата по кикбокс предизвика големи вълнения, заради факта че Топалски е фен на ЦСКА. Присъствие на агитките на двата столични клуба доведе и до засилено полицейско присъствие в зала "Универсиада".

Другият от задържаните Павел Георгиев участва в ММА мачове в България, но данни за негова професионална кариера няма. Той често е забелязван заедно със сочения за лидер на фракцията "София-Запад" Любомир Костадинов - Младежа.

През януари Георгиев беше сред феновете, които се срещнаха със свързания със собствеността на "Левски" Васил Божков. Това се случи при първите индикации за проблемите около финансирането на футболния клуб.

В началото на годината в интернет се появи видео от организиран бой на Георгиев срещу Борислав Занков - Боби Бокса от фракцията на ЦСКА "Енимълс".

Кариера в свободните боеве има и Любомир Делев, друг от задържаните. През октомври той е направил дебют в професиналния кикбокс, съобщава boec.bg. Пред специализирания сайт за бойни спортове Делев разказва, че се занимава с кикбокс от 2016 г.

Той доби популярност, когато предизвика на бой тартора на агитката на ЦСКА Иван Велчев - Кюстендилеца.

Дневник