Бюджетът на ЕС на годишна основа ще трябва да се увеличи почти двойно през следващите 2-3 години.

Това стана ясно от думите на председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя говори след видеоконференция с участието на ръководителите на страните членки на ЕС днес.

Причината за увеличението е стремежът към преодоляване на икономическите последици от коронавируса.

ЕК ще предложи увеличаване на годишния бюджет от 1,2 на 2 процента от брутния национален доход (БНД). Така ще бъде запълнена празнината между съществуващия сега таван на Многогодишната финансова рамка, т. е. 7-годишния бюджет на ЕС, и тавана на т. нар. Собствени ресурси, т. е. бюджетните приходи, събирани от данъци.

Благодарение на правната гаранция на страните членки на ЕС Комисията ще бъде в състояние да събере средства, които след това ще бъдат насочени към тях чрез европейския бюджет. Това ще стане чрез програма за възстановяване.

    „Сегашните ни оценки на нуждите ни карат да смятаме, че е необходим таван на собствените ресурси в размер на около 2 на сто от БНД за близо 2-3 години вместо сегашните 1,2 на сто“, каза Фон дер Лайен.

Противно на предварителни информации от днес тя обаче не обяви двойното увеличаване на Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. Очакваше се той да достигне 2 трилиона евро. Обявяването се отлага за 6 май.

Увеличаването на бюджета има да цел да привлече инвестиции в целия ЕС. Урсула фон дер Лайен уточни, че има предвид 4 основни сфери:

    • 1. Увеличена финансова подкрепа за инвестиции и реформи в страните членки и за кохезия. Там ще отидат основната част от вложенията;

    • 2. Повече инвестиции в съвременните политики – Европейската зелена сделка, цифровия преход и засилената стратегическа автономия;

    • 3. По-малка част ще бъде отделена за пообряване на устойчивостта на общите инструменти за отговор на кризата;

    • 4. Стълб за засилване на подкрепата на ЕС за съседите и партньорите.

Инвестициите трябва да бъдат направени през първите години и е необходимо да бъде намерен правилният баланс между грантовете и кредитите, обобщи председателката на ЕК.

Лидерите на страните членки са приветствали Европейската пътна карта за излизане от карантината, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Същевременно е постигнато съгласие ситацията да бъде зорко следена, особено предвид наближаващия летен ваканционен сезон. Ще бъдат и координирани усилията за гарантиране на  постепенното и организирано вдигане на ограниченията.

Европейските ръководители призовават пакетът от 540 милиарда евро за спасяване на икономиките, одобрен от Еврогрупата преди две седмици, да започне да действа до 1 юни. Става дума за три мрежи за сигурност – на работещите, на бизнеса и на страните от еврозоната.

На видеоконференцията е взето и решение за създаване на фонд за възстановяване, допълни Шарл Мишел. Самият той настоя за това в своето писмо-покана до европейските лидери за участие във форума на върха.

По тази причина лидерите са поискали Еврокомисията да извърши анализ на нуждите и бързо да излезе с предложение.

Накрая лидерите са се споразумели да проведат на 6 май видеоконференция „ЕС-Западни Балкани“. Тя ще се състои вместо срещата на върха в Загреб, отложена заради коронавируса./Момчил Инджов

Клуб Z