Доиграване на шампионатите остава приоритет на Европейската футболна федерация (УЕФА) въпреки пандемията от коронавируса COVID-19. Това стана ясно след видеоконференция между изпълнителния комитет, Асоциацията на европейските клубове (ЕСА), Асоциацията на лигите (ESL) и Профсъюза на футболистите (FIFPro).

От европейската централа посочват, че дават възможност на лигите да подновят първенствата при промени формати.

"Бяха разгледани два сценария, анализирани от работната група. Единият е базиран на паралелно изиграване на шампионатите и европейските турнири, а другият дава предимство на вътрешните първенства, преди да започнат и срещите в евротурнирите през август", съобщиха от УЕФА.

По-рано през месеца президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че организацията може да изхвърли от евротурнирите страни, които прекратят предсрочно първенствата си.

След оценка на новосъздадената медицинска комисия УЕФА обяви, че ще приема прекратяване на първенства само ако ситуацията с COVID-19 не позволява тяхното възобновяване.

"Допустимите варианти, при които първенствата няма да завършат, са: официална заповед от правителството за пълна забрана на спортните прояви преди определена дата или икономическа невъзможност", добавят от УЕФА.

Класирането за европейските клубни турнири (Шампионска лига и Лига Европа) трябва да бъде решено по спортен принцип, но всяко национално първенство ще има правото да определя критериите, ако няма възможност то да се доиграе.

УЕФА обаче си запазва право да отказва достъп до турнирите. "Това ще става, ако клубовете не са избрани по процедура, която е обективна, или състезанията не са били прекратени по една от горните причини."

От УЕФА потвърдиха още, че европейското първенство, което беше отложено с една година, ще продължи да се казва Евро 2020. "То отбелязва 60-ата годишнина от създаването на европейските първенства, затова е важно да бъде познато по този начин."

 Дневник