Британският премиер Борис Джонсън планира да се върне на работа в понеделник, за да продължи да ръководи борбата с коронавируса, пише в. "Дейли телеграф", предаде Ройтерс.

По-рано този месец Джонсън бе изписан от болница в Лондон, след като даде положителна проба за коронавирус и се наложи да бъде хоспитализиран. След изписването си от болницата Джонсън продължи възстановяването си в премиерската резиденция "Чекърс".
Британският лидер бе разкритикуван от политици от опозицията и от някои епидемиолози, че е реагирал прекалено бавно на епидемията от коронавируса, отбелязва Ройтерс.

Великобритания е близо до пика на кризата в здравеопазването, като броят на починалите от коронавируса в страната е вече 18 738.

01:06 ч.: Държавната помощ за гражданите и икономиката в САЩ приближава $3 трилиона

Камарата на представителите на американския Конгрес одобри икономическа помощ на стойност 484 милиарда долара за малките бизнеси и болниците в условията на борба с пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс.
Така общата стойност на икономическата помощ от американската държава за гражданите и компаниите достигна близо три трилиона долара.
Мярката получи сериозна подкрепа както от републиканците, така и от демократите в долната камара на Конгреса. Законодателите, част от които с предпазни маски, имаха дълъг ден на дебати и гласуване, който бе удължен още повече заради правилата за сигурност, въведени във връзка с коронавируса.
Одобреното предложение ще бъде изпратено в Белия дом, за да може президентът републиканец Доналд Тръмп да изпълни обещанието си бързо да го подпише и така да го превърне в закон.

Сенатът с републиканско мнозинство вече одобри новото законодателство при гласуване във вторник, припомня Ройтерс.

00:11 ч.: Лекарството "Ремдезивир" претърпя неуспех при клиничните тествания

Противовирусният препарат "Ремдезивир", който бе разглеждан като възможно средство за лечение на болестта, причинявана от новия коронавирус, се провали при клиничните тествания, предаде ТАСС, като се позова на в. "Файненшъл таймс".

Изданието на свой ред се позовава на публикация, появила се за известно време на сайта на Световната здравна организация (СЗО).

В статия на британското издание се казва, че при направените в Китай клинични тествания е станало ясно, че препаратът не подобрява състоянието на болните и не намалява броя на патогенните микроорганизми в кръвта им. Според "Файненшъл таймс" в изследванията са взели участие 237 души, от които 158 доброволци са получили "Ремдезивир". Употребата на препарата при част от пациентите е довела и до страничен ефект, като при 18 от тях се е наложило подаването на медикамента да бъде прекратено.

"Файненшъл таймс" цитира изявление на Световната здравна организация, в което се казва, че информацията за направените тествания, която е в етап на експертна оценка, е била публикувана на сайта на СЗО погрешка.

00:00 ч.: Чехия: Правителството иска от парламента да удължи извънредното положение до 25 май

Чешкото правителство ще поиска от парламента удължаване на извънредното положение заради коронавируса до 25 май, предаде Ройтерс, като се позова на чешката информационна агенция ЧТК.

Обявеното извънредно положение, чийто срок изтича на 30 април, дава възможност на правителството да ограничава придвижването на хората и да преустановява дейността на търговски обекти. Правителството заяви по-рано днес, че планира да смекчи повечето от приетите мерки срещу пандемията от коронавируса в периода до 25 май.

Чешкото правителство ще отмени ограниченията за свободно придвижване от петък и ще позволи на групи до десет души да се срещат на обществени места, обяви чешкият здравен министър Адам Войтех. Ускоряването на плановете за облекчаване на ограничителните мерки е във връзка със стабилизирането на броя на новозаразените с коронавирус в Чехия. До 25 май ще бъдат отворени всички магазини, ресторанти и хотели. Това обяви днес министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек, цитиран от Ройтерс.

В Чехия бяха въведени драстични мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Бяха затворени магазини и училища, ограничено бе придвижването на хората през деня, а маските станаха задължителни на публични места.

Поради спада на новите случаи през последните дни чешките власти възнамеряват поетапно да вдигат ограниченията в периода от тази седмица до 8 юни - график, критикуван като прекалено бавен от бизнес лобитата.

Клуб Z