Американският президент Доналд Тръмп изненада медицинските среди в Съединените щати с въпроса дали ултравиолетови лъчи "вътре в тялото" или инжектиране на дезинфектант могат да се използват в борбата срещу коронавируса.

На брифинг на Белия дом за борбата с COVID-19 представител на властите в САЩ представи резултатите от правителствените изследвания, показали, че слънчевата светлина и топлината помогат по-бързо да се отслаби вирусът. Продукти като белина и други дезинфектанти биха могли да действат бързо - до пет минути.

Тръмп предупреди, че с резултатите от тези изследвания трябва да се внимава, но допълни, че е добре да се направят още изследвания в тази област.

"Така, да предположим, че ударим тялото с мощна - дали ултравиолетова или много силна светлина, и мисля, че вие (Дебора Бъркс, координатор на щаба за COVID-19 в Белия дом - бел. ред.) казахте, че не е проверено, но ще го тествате," продължи Тръмп. "И тогава казах, ако предположим, че вкарате светлината вътре в тялото, което може да направите или през кожата, или по друг начин. И мисля, че казахте, че ще тествате и това. Звучи интересно."

"И виждам, че дезинфектантът поразява (вируса) за минута. Една минута. И има ли начин да направим нещо такова, с инжектиране или почти почистване. Така че ще е интересно да се провери," добави президентът. "Не съм лекар. Но съм човек, който има добро знаете какво."

"Хората използват това, за да се самоубият"

Реакцията на лекарите в САЩ, които предупреждават за опасностите от определена употреба на дезинфектантите, бе остра.

"Идеята за инжектиране или поглъщане на какъвто и да било вид почистващ продукт в тялото е безотговорна и опасна. Това е често срещан метод, който използват хората, когато искат да се самоубият," каза пред телевизия Ен Би Си пулмологът Вин Гупта.

Кашиф Махмуд, доктор от Чалстън, написа в "Туитър", че не може да препоръча тези неща като лекар. "Не приемайте медицински съвети от Тръмп." Пулмологът Джон БАлмс от Сан Франциско предупреди по телевизия "Блумбърг", че решение като поглъщане на белина би било "възможно най-лошото" за белите дробове.

Дневник