Унгария планира от началото на май да замени сегашното блокиране на икономиката и обществото заради коронавируса с по-прецизни мерки. Ще се фокусираме върху възрастните, болните и жителите на големите градове, тъй като те са изложени на значително по-висок риск, заяви премиерът Виктор Орбан в обичайното си петъчно интервю по националното радио.

В страната с 9.8 милиона жители има около 2300 регистрирани случая, което е много малко в сравнение със Западна Европа или съседни централноевропейски държави. Правителството признава, че вероятно заразените са повече, но настоява, че малкото пострадали са заради това, че отрано е въвело строги мерки.

По данни на ОИСР това е страната на второ място по малко тестове сред развитите държави в тази група. В същото време тук е и един от най-високите показатели за смъртност сред заразените - над 10%. Властите често обявяват как от Китай са пристигнали милиони бройки защитно оборудване, но непрекъснато има репортажи за недостига им сред медиците и неадекватното им рапределяне, посочва Агенция "Франс прес".

В петък обаче Орбан изтъкна именно събирането на оборудване и материали като пример, че страната е добре подготвена за евентуален лош сценарий с втора вълна на епидемията. Той припомни и как правителството е освободило половината от 66 000 болнични легла само за евентуални случи на коронавируса, макар че и това решение е критикувано, защото се смята, че заради него нуждаещи се от помощ поради друго заболяване няма да има къде да бъдат настанени.

С думите "не съм сред най-големите оптимисти, но и не съм песисимист" Орбан каза още, че очака икономиката бързо да се възстанови и че това е водещият му приоритет.

Ще следваме стореното от съседна Австрия, където ограниченията ще бъдат намалени в следващите седмици, включително и с отваряне на училища, предприятия и - в обозримо бъдеще - на барове и ресторанти, добави Орбан. "От другата седмица не може да има негативен сценарий, с който да не може а се справим. Най-важното е да не изтърваме нервите си. Не сме излезли от ситуацията, но сме готови за най-лошото, поради което можем да пробваме различни неща в реалния живот, трябва да се организираме интелигентно."

 Изчисления на института GKI сочат, че през март 60 хиляди унгарци са изгубили работата си и през април към тях ще се присъединят още 100 хиляди.

Финансовият министър Михай Варга прогнозира свиване на БВП тази година с 3%, а централната банка продължава да смята, че има шанс за растеж още през 2020 г. Орбан каза днес, че ще е щастлив и с нулев растеж. "Помощите за безработни покриват 3 месеца, в момента сме на 40-ия ден от програмата и вярвам, че когато всичко това приключи, икономиката ще се върне на предишните нива."

Парламентът на Унгария практически се саморазпусна с даването на извънредни правомощия на премиера за борба с коронавируса за неограничен срок. Но Будапеща е крепост на отслабената опозиция и кризата в местен дом за възрастни стана поле на сблъсък с властите, разказва АФП.

 Двете страни спорят кой е виновен за това, че в този дом, управляван от общината, са се заразили поне 284 души и починаха 28, което е над 10% от смъртните случаи. Назначен от правителството главен медик твърди, че поне седмица там не е имало лекар, а Орбан заплашва, че ще съди кмета. Гергели Карачони отвръща, че лекарят е бил принуден да играе политическа роля и че обвиняващите го лъжат. По думите му в дома винаги е имало лекар и публикува документи, които според него доказвали, че държавата не е предоставила на заведението адекватни тестове и защитни средства. Столичният кмет и още 41 негови колеги, които не са от управляващата партия "Фидес", призоваха в открито писмо Орбан да увеличи тестовете в домовете за възрастни и специално на тези, които се връщат там след някакво лечение в болница.

Орбан твърди, че може да се справи с епидемията и без опозицията. Но анализаторът Даниел Хегедус казва, че това е опасна стратегия за 56-годишния националист: "Потенциално лошо управление на ситуацията е заплаха за него". Колегата му Ласло Роберт от института Political Capital допълва, че "поради това той се нуждае от изкупителна жертва - кметове, общински съвети, опозицията - ако нещо се обърка".

Опозицията изненадващо победи през октомври в 10 от 23-те големи градове на Унгария, но след това правителството започна да орязва финансирането им, допълва АФП. Сега Орбан нареди паркирането навсякъде в страната да е безплатно, а общините - да преведат средства в антикризисен фонд, а това също така ги лишава от фондове и приход и ги прави зависими от преводи от централния бюджет. Опозицията използва това за остри критики, но е факт, че мярката е за всички, включително за кметове от "Фидес".

Дневник