От 2 май румънци, работещи в Австрия, предимно в домове за възрастни, ще могат да пътуват през Унгария с нощни влакове. Пряката връзка ще е от Тимишоара и започва с 1 влак седмично, но честотата може да бъде увеличена до 3 влака.

"Радвам се, че въпреки затворените граници успяхме съвместно да организираме коридор, с който решаваме пробрема с работниците от Румъния", заяви Каролин Едщадлер, министър по европейските въпроси. В изявлението ѝ се припомня, че близо 33 хиляди австрици се нуждаят от 24-часова грижа.

Заради този проблем Виена направи изключение за работещи в този сектор от съседните Словакия, Унгария и Словения. Но най-голямата група са румънци, а те трябва да прекосят Унгария, за да стигнат до австрийската граница.

Вместо да ги превозва с чартърни полети, Австрия се е спряла на решението с влакове, тъй като така могат да пътуват повече хора при изискванията за спазване на дистанция.

Не е ясно дали влаковете ще пътуват в двете посоки. Мнозина румънци, помагащи на възрастни хора в Австрия, се оплакаха, че заради блокирането на границите не могат да се приберат у дома и да се видят с близките и децата си.

Дневник