10 466 деца от Шуменска област ще получат продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", въпреки че в момента не са на училище. Раздаването на продуктите ще бъде организирано от директорите на учебни заведения. Това съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" в отговор на запитване на ШУМ.БГ.

Семействата на тези деца ще получат пакети с плодове, зеленчуци и трайни млечни продукти, които им се полагат безплатно за периода от 13 март до 13 май. Бенефициенти по двете схеми са 149 училища и детски градини с деца на 5 и 6 години в Шуменско. 

Директорите ще могат да разпределят към социално слаби семейства хранителните продукти от деца, чиито родители са декларирали, че не желаят да ги получат, обясни началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Юлиян Тодоров. Срокът за раздаването на храните е до 13-ти май.

"Повечето директори вече са организирали как ще се извърши това. Градските училища ще викат родителите по график. На семействата от някои от средищните училища в областта храните ще се разнесат по домовете. Желание да окажат помощ заявиха от Североизточното държавно предприятие /СИДП/, които техни автомобили и служители ще разнесат продуктите", каза Тодоров.

Към момента все още няма училище, което да е стартирало раздаването на продуктите. Очаква се процесът да започне идната седмица.

"Имаме готовност. Създали сме организация и когато фирмата също има готовност да достави продуктите, ще започнем поетапното им раздаване", каза Илка Карева, директор на шуменското Трето ОУ "Димитър Благоев".

ШУМ.БГ