Българският футболен съюз (БФС) обяви, че ще предложи финансова подкрепа на клубовете според възможностите си. Тя ще се изрази в поемане на част от съдийските такси за мачовете, които остава да се изиграят до края на сезона, заяви членът на изпълнителния комитет на организацията Емил Костадинов. По думите му другото перо за помощ към професионалните клубове ще е свързано с "драстично намаляване на таксата им за членство".

Това на практика означава облекчаване с по няколко хиляди лева на клубовете.

"Българският футболен съюз ще направи всичко възможно да подкрепи професионалните клубове и всички клубове в България. Нашето предложение с г-н (Михаил) Касабов е за Първа и Втора лига, както за оставащите, ако ги има, мачове от Купата на България съдийските такси да бъдат намалени, така че по този начин да помогнем на клубовете. Не е много, но на този етап това можем да направим. Общо се намаляват с 23%, което не е никак малко в този период", каза Костадинов.

Преди година хонорарите на съдиите бяха увеличени със средно 23% във всички нива. Дотогава в елита главните съдии получаваха по 1000 лева, а помощниците им - по 700 лева.

До края на сезона в Първа лига остават два кръга от редовния сезон и евентуално изиграването на плейофите (още десет кръга за първите шест). Според Костадинов заради извънредното положение на практика е невъзможно да се изиграят всички мачове. Така при доиграване само на мачовете от редовния сезон отборите ще имат по още едно домакинство.

Другото предложение касае таксите за членство, които тази година бяха 6000 лева за клубовете от Първа лига и 4000 лева за Втора лига.

"Това са първите две мерки, които мислим да направим и ще ги направим", посочи Костадинов.

В БФС са решени да изпълнят програмата си за детско-юношеския футбол, като организират турнирите за деца, родени през 2007 г. "Може да ви се струва странно, но на година БФС отделя за детския и аматьорския футбол повече от 1.5 млн. лева, което не е много, но не е и малко. Ще се опитаме тази година помощта да е още по-голяма, за да можем наистина да помогнем да всички нуждаещи се", добави Костадинов.

Дневник