Унгария и Китай сключиха кредитно споразумение за финансиране на строителството на жп връзка между Будапеща и Белград, съобщи днес унгарският финансов министър Михай Варга, цитиран от "Ройтерс".

Проектът е вторият по разходи след този за руските реактори в АЕЦ "Пакш" и получава тласък в момент, в който унгарската икономика се е отправила към рецесия зарази ефекта от мерките срещу коронавируса.

Строителството е поверено на консорциума CRE, включващ холдинговата компания Opus Global. Тя е под контрола на Лоринц Месарош, приятел от детството на Виктор Орбан, някогашен кмет на село Фелчут (родно за премиера) с едва 1800 жители, станал един от най-бързо забогателите хора в света.

"Ройтерс" изчисли преди две години, че компании, притежавани или контролирани от 10 бизнесмени - включително Месарош и бизнес партньорите му, и зетя на Орбан Ищван Тиборц и съдружниците му - заедно са получили обществени поръчки за 1.975 трлн. форинта (7.85 млрд. евро) от 2010 г. насам.

Кредитът е с фиксирана лихва и опция за предсрочно изплащане, посочва Варга във видеопослание на страницата си във "Фейсбук", без да посочва точните условия. Ключова част от споразумението е размерът на лихвата, която Унгария ще плаща.

По-рано този месец страната разработи законодателство, според което всички данни по договорите за 10-годишния жп проект на стойност 2.1 млрд. долара ще бъдат обявени за класифицирана информация.

Имаме кредитно споразумение, което е изгодно и сигурно за Унгария, казва министърът във видеото. Близо 85 процента от финансирането идват от Китай под формата на кредит, а останалите 15 процента се осигуряват от Унгария, допълва той.

Според министъра жп линията ще бъде завършена до 2025 г. и ще позволи Унгария да стане център на европейската логистична мрежа за китайските стоки, превозвани от Гърция за Западна Европа. Проектът обаче страда от значително забавяне. Китай, Сърбия и Унгария подписаха меморандум за разбирателство за построяване на 370-километровото трасе през 2014 година в Белград. Сръбското правителство взе за целта от Китай кредит от $297.6 млн. през 2018 г.

Дневник