Заради изследване, твърдящо, че никотинът може да осигури известна защита срещу заразяването с новия коронавирус, властите във Франция забраниха днес онлайн търговията и силно ограничиха продажбите на никотинови заместители.

Заповедта на здравното министерство цели избягване на дефицит от продукти за борба със зависимост от никотин като лепенки за пациентите, както и да не се допусе злоупотреба или свръхдозиране.

До 11 май на аптеките е забранено да продават повече от месечната доза. Онлайн търговията с тези продукти е напълно забранена. След тази дата се предполага, че ще започне постепенно облекчаване на строгия режим.

"Френски изследователи написаха интересна научна статия, в която се твърди, че сред употребяващите никотин, т.е. и сред пушачите, има по-малко пациенти, отколкото сред останалото население", каза в сряда в парламента министърът на здравеопазването Оливие Веран.

"Но внимавайте, това не означава, че тютюнът защитава. Тютюът убива", напомни министърът и добави, че от заболявания, свързанис тютюнопушенето всяка година в страната умират над 70 хиляди души.

Забележката е по повод изследователи от парижката болница Pitié-Salpêtrière, които също така твърдят, че изглежда никотинът пречи на коронавируса да навлезе в клетките. Но авторите на публикацията също предупреждават, че заразените пушачи развиват по-отстра форма на заболяването COVID-19.

Дневник