Българският футболен съюз (БФС) и всички 211 страни-членки на ФИФА ще получат незабавна финансова подкрепа. Организацията обяви, че ще отпусне оперативни средства за 2019 и 2020 г. на обща стойност 150 милиона долара.

Това е първата стъпка от спасителния план на ФИФА за подпомагане на националните федерации по време на пандемията от коронавирус. На всяка ще бъде преведен транш от 500 хиляди долара, а в следващите дни ще бъдат изплатени и оставащите суми, които се полагат за 2019 и 2020 г.

Обикновено една част от предвидените средства се превеждат не преди юли, като при нормални обстоятелства футболните федерации получават цялата сума при изпълнението на определени критерии.

"Пандемията причини безпрецедентни предизвикателства на цялата футболна общност и като световен ръководен орган е задължение на ФИФА да бъде там и да подкрепя онези, които са в нужда. Това започва с предоставянето на незабавна финансова помощ на федерациите, много от които изпитват тежки финансови затруднения", заяви президентът на ФИФА Джани Инфантино.

По-рано през деня БФС обяви, че ще предложи финансова подкрепа на клубовете според възможностите си. Тя ще се изрази в поемане на част от съдийските такси за мачовете, които остава да се изиграят до края на сезона.

Другото перо за помощ към професионалните клубове ще е свързано с "драстично намаляване на таксата им за членство". Това на практика означава облекчаване с по няколко хиляди лева на клубовете.

Дневник