Международният олимпийски комитет (МОК) увеличи с 25.3 милиона долара финансовата подкрепа към националните комитети в подготовката им за участие на летните игри в Токио.

За да отговори на нуждите и по-големите разходи, породени от отлагането форума заради пандемията, от МОК обявиха, че общата субсидия за националните комитети се променя от 46.7 на 57 милиона долара.

В допълнение с 15 милиона долара ще бъде увеличен бюджетът по програмата "олимпийска солидарност". Тя се удължава с година и покрива разходите на 1600 спортисти от 185 държави.

От МОК допълниха, че ще предприемат гъвкав подход и ще позволят на националните комитети да изберат дали да проведат избори след края на олимпийския цикъл, или да изчакат приключването игрите в Токио догодина.

Финансовата помощ идва след критиките, че олимпийските организации и международните спортни федерации отказват да разкрият как се харчат приходите им.

В доклада на Global Athlete и университета Ryerson в Торонто се твърди, че от близо 6 милиарда долара, които МОК е заработил в последния четиригодишен цикъл, едва 4.1% са отишли директно за спортисти.

Дневник