"Барселона" се подготвя да преименува стадиона си в рекордна сделка. Зад нея стои гръцкият милиардер Алкивиадис "Алки" Дейвид, който е уверен, че ще придобие правата върху името на "Камп ноу".

Пред "Дейли мейл" той уточни, че преговорите са започнали в началото на седмицата. "Манчестър Сити" получава малко над 18 милиона паунда годишно за правата за името на своя стадион. "Тотнъм" в момента иска 25 милиона, но "Барселона" е на различно ниво", каза Дейвид.

Той посочва компанията му Swissx като най-удачна за името на стадиона на "Барселона". Фирмата предлага медицински продукти, произведени след преработка на канабис.

Дейвид е наследник на "Левентис-Дейвид груп", която държи мажоритарния дял в "Кока-кола Хеленик" - най-голямата бутилираща компания в Европа. Той е роден в Нигерия, но има британски паспорт.

Състоянието му се оценява на над 2 милиарда долара. 51-годишният Дейвид притежава още телевизионния доставчик FilmOn, сайта за пазаруване 9021go.com, стрийминг сайта за видеа BattleCam.com и модната агенция Independent Model. Той е участвал в няколко продукции на Холивуд.

През май 2019 г. Дейвид беше арестуван на Карибския остров Сейнт Кит, след като в частния му самолет беше открит канабис за над 1.3 милиона долара. Тогава той твърдеше, че растенията на борда на самолета му са "само индийски коноп" и са предназначени за легален бизнес в региона на Източните Кариби - Сейнт Китс - Невис, Доминика и Антигуа. Впоследствие Дейвид беше пуснат под гаранция.

През годините той беше подсъдим по няколко обвинения за сексуален тормоз срещу свои бивши служители, като общият размер на компенсациите, които трябва да плати, достигна 74 милиона долара към края на 2019 г.

Дейвид настоява, че досието му е чисто, "доколкото е възможно сред големите в бизнеса", и планира "красиво партньорство" с "Барселона".

Никога преди стадионът не е носил името на спонсор. Преименуването на "Камп ноу" е с благотворителна цел, като промяната ще важи единствено за следващия сезон. С приходите от сделката ще бъдат финансирани научни проекти в борбата срещу коронавируса по света.

"Тази сделка с "Камп ноу" е още един начин да помогнем. Пълна е с енергията, на която "Барселона" залага. Здравната ми компания работи с най-добрите вирусолози, за да открие възможност да атакуваме този вирус", допълва Дейвид.

Дневник